NOVI PROJEKT - razvoj inovativnih mreža udruga radi motivacije inicijacije i suradnje

Developing Innovative Network of Associations to Motivate Initiatives and Cooperation – DINAMIC – je projekt koji financira program Europske unije “Erasmus +” i održava se u multikulturalnom gradu Vodnjanu ( Dignano ), s populacijom od 5.000 ljudi.

DINAMIC projekt je započeo u rujnu 2015. i pruza dobrodošlicu deset ovlontera iz Španjolske, Italije i Francuske. Volonteri iz Španjolske su: Sergio Bravo Bello, Ana Relinque Lopez, Mariana del Rosario Morillo Martin i Maria Mercedes Moriana Regalado. Iz Italije: Elisa Morselli, Giorgia Moretta, Marco Restifo Pecorella, Valeria Caldare, Valeria Stranges i Giacomo Cucci. Justine Ruiz iz Francuske volontirala je 3 mjeseca i Helene D'Angelo iz Italije 4 mjeseca.

Projekt se provodi u tri organizacije nadopunjavajući jedni druge u iskustvu i znanju: Udruga Informo je teritorijalna kontaktna točka europskog udruženja projekata (EPA) koji rade na području European Project Management, entrepreneurship, youth mobility and employability; Pou-Upa Vodnjan-Dignano radi o prenošenju teorijskog i/ili praktičnog znanja za ljude svih dobi i podrijetla; Udruga “Istrian – Ecomuseum de Dignan”, radi na očuvanju tradicijskih običaja, umjetnosti i obrta, ekološke održivosti u poljoprivredi i ekoturizma.

Deset volontera rade u tri organizacije a istodobno sudjeluju u raznim aktivnostima međusobno između organizacija, kako bi se radilo o lokalnom razvoju. Aktivnosti se dobro kombiniraju s namjerom da volonteri sudjeluju u životu grada te očuvanju kulturne baštine, uključujući ljude u procesima cjeloživotnog obrazovanja i rad na europskom projektu razvoja

Volonteri će steći iskustvo u pripremi kulturnih događanja, izložba, prezentacija, degustacija, radionica i proslava, kao i naučiti osnove europskog upravljanja projektima te lokalni razvoj malih općina koje koriste europske mogućnosti financiranja. Oni će također poboljšati svoje korisne vještine za tržište rada, kao što su istraživanje i analiza, pisanje projekata, računalske vještine, komunikacije i organizacijske vještine.

Osim toga, volonteri će dobiti vrijedno iskustvo rada kao dio međunarodnog tima i unaprijediti svoje jezične vjštine ( Engleski, Hrvatski i Taljanski).

DINAMIC projekt ima jaku međunarodnu dimenziju i kroz to, volonteri će imati priliku osjetiti život u zajednici i istarskom multikulturalnom okruženju i što je jednako važno, uživati u društvu svojih mladih kolega.

Očekivani učinak projekta je da su i volonteri i organizacije uključene te imaju korist od međusobnog znanja i kreativnosti, te da na zajednicu Vodnjan-Dignano pozitivno utječu druge kulture i iskustva.


Radim u Informo, do sada sam jako zadovoljna radi našeg rada ovdje. Učim puno o europskom upravljanju projektima, jer ja radim na aktivnostima dvaju različitih projekata; EPA i istovremeno sam u suradnji s drugim volonterima o oganizaciji nekoliko događa koji se događaju u Ekomueju. Osjećam da su građani Vodnjana sve bliži nama i da su oni svakodnevno sve više zainteresirani za naše aktivnosti. Nadam se daće im naše iskustvo pomoći da dobiju neki uvid koji mogu koristiti za razvoj svoje zajednice.

-Giorgia, 27 godina, Italija

Mislim da je ovo volontiranje može biti iznimno dobra prilika za našu budućnost. Uglavnom zato što današnja situacija u Španjolskoj ( i drugim zemljama EU ) vezana za posao, skoro pa ne dopušta mladima da se zaposle, svatko traži iskustvo, a mladi koji su tek nedavno završili školu obično ne mogu ispuniti taj zahtjev. Dakle, mislim da je to način da se stekne radno iskustvo i neke profesionalne vještine, način za postat neovisna i odrasla osoba.

-Ana, 22 godine, Španjolska

Jako sam sretan što sam ovdje. Diplomirao sam politiku i međunarodne odnose, a sada bih želio naučiti kako planirati, pisati, provoditi i upravljati europskim i lokalnim projektima. U tim prvim mjesecima počeo sam shvaćati kako funkcioniraju EU institucije, projekti i EU sredstva i nadam se da ću jos više iskustva steć u tom području.

Marco, 29 godina, Italija

Radim u POU-UPA, Pučkom otvorenom učilištu u Vodnjanu-Dignano. Ovdje promićemo uzastopno obrazovanje, kulturu i informacije dostupne svim korisnicama: odraslima i djeci. Misija učilišta je da pridonosi intelektualnom, društevnom i ekološkom razvoju nudeći visoku kvalitetu usluge u obrazovanju i programima iz područja kulture i zabave. Mislim da je, za mene, to velika prilika za poboljšanje i obrazovanje vezano za upravljanje tečajeva i kulturnih aktivnosti, i drago mi je što radim s takvom heterogenom grupom lju

Hélène, 29 godina, Italija

Kontakts

Supervisor: Dino Babic
P: +385 992511173
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Coordinator: Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio
P: +385 981726465
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account